کارت DVR یک کارت کامپیوتری است که در دو حالت داخلی (Internal) یا خارجی (External) بر روی کامپیوتر نصب میگردد. در سیستمهای مداربسته آنجا که نیاز به کابل ارتباطی است دوربینهای تحت شبکه میتوانند با ارتباطات سِری و شبکه ای از افزایش تعداد سیم جلوگیری کنند. از جمله این مشاغل میتوان به صنایع شیمیایی و راکتورهای هستهای اشاره کرد. این سیستم امکان کنترل دوربینهای IP و ذخیرهسازی تصاویر آنها را فراهم میکند. این سیستم قابلیتهای فراوانی را برای دوربینها فراهم میکند. از ضبط تصاویر با فرمتهای تصویری و کیفیتهای مختلف تا قابلیتهای هشداری متنوع، ارتباط با شبکه و بکارگیری نرم افزارهای کاربردی. تفاوتها تنها در بکارگیری و نحوه ارتباطشان با دوربینها است. بحث دوربین های تحت شبکه IP همسان با بحث بر سر شبکههای کامپیوتری بسیار گسترده و پیچیده است. نحوه اتصال در NVRها تابع مستقیمی از مفاهیم مجله خبری lgcctv شبکههای کامپیوتری است. PTZ مخفف سه کلمه (Pan-Tilt-Zoom) است. کاربرد اصلی و عمده دوربینهای مدار بسته در سیستمهای حفاظتی و امنیتی است.
این دوربینها نسل ابتدایی دوربینهای مداربسته میباشند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده میکنند. کارت DVR در واقع رابط بین دوربینهای مداربسته آنالوگ با سیستم کامپیوتر است. در واقع دوربین دام به معنی دوربین گنبدی شکل بوده و عنوان دوربینهای سقفی نیز درباره آنها بکار میرود. صرف نظر از قابلیت دید در شب و یا نوع لنز یا نوع امواج به کلیه دوربینهای سقفی گنبدی شکل دوربین دام گفته میشود. واژه “دوربین مداربسته” برگردان فارسی کلمه انگلیسی Close Circuit Television یا به اختصار CCTV میباشد. توجه داشته باشید که برد دید در شب نوشته شده در کاتالوگ دوربینها به بالاترین برد پرتاب نور دوربین اشاره دارد و الزاما مشخص کننده برد مفید دید در شب دوربین نیست. هستند. در این دسته دوربینهای مداربسته معمولا دید در شبی با برد بالا نیز دارند. دوربینهای مداربسته بولت از نظر نوع لنز به دو دسته لنز ثابت (Fixed Lens) و لنز متغیر (Varifocal Lens) تقسیم میشوند.
اینها استانداردهای ورودی تصاویر هستند؛ گرچه ممکن است برخی از شرکتها خصوصا شرکتهای چینی تعداد ورودیهای متفاوتی برای محصولات خود در نظر بگیرند. دوربینهای مداربسته ممکن است برای مشاهده فضاهای سرپوشیده و داخلی ساختمانها استفاده شوند و یا در برخی از مواقع بر حسب نیاز در فضای خارج محیطی و در مکانی رو باز نصب شود. در این بخش به معرفی و بررسی برخی از تجهیزات و لوازم جانبی دوربینهای مداربسته میپردازیم. به این معنی که اگر عدد آن x12 را نشان دهد دوربین قادر است تا 12 برابر اندازه وقعی روی تصاویر زوم کند. یعنی برخلاف دوربینهای آنالوگ، این دوربینها از همان ابتدای دریافت تصاویر امواج را دیجیتال میکنند. امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربینهای دیجیتال نشان داده است. این دوربینها همانگونه که از نامشان پیداست از امواج کاملا دیجیتال برای تحلیل و ارسال دادههای تصویر و صدا استفاده میکنند. در دوربینهای IP، بر خلاف دوربینهای آنالوگ که برای ضبط تصاویر از دستگاه DVR استفاده میشود، از دستگاه NVR به عنوان دستگاه ضبط تصاویر استفاده میشود که باعث ایجاد ارتباط شبکهای میشود و همچنین دادههای دوربینهای IP را ذخیره میکند. کیفیت آنها آنالوگ است و امکان استفاده از آنها بصورت دوربین آنالوگ و یا دوربین تحت شبکه وجود دارد.
دستگاه کنترل و ذخیرهسازی تصاویر دوربینهای مداربسته تحت شبکه IP را Network Video Recording یا به اختصار NVR مینامند. این دستگاه بر مبنای کنترل دوربینهای شبکه طراحی شده و مدلهای مختلف آن در ابعاد مختلف موجود است. این دوربینها بیشتر برای نصب در محیطهای داخلی و بر روی سقف طراحی شده و در اشکال فانتزی و متفاوتی در بازار موجود است. از آنجا که این سیستم به طور خاص برای ذخیره و کنترل دوربینهای مداربسته طراحی شده است استفاده از آن در مقابل نوع کارت کامپیوتر دی وی آر ترجیح داده شده و توصیه میگردد. بدینصورت که عموما دوربینهای آنالوگ دارای پورت کواکسیال(Coaxial port) هستند و ارتباطات آنها به وسیله کابلهای کواکسیال (عموما RG-59) و سوکت BNC برقرار میگردد. تفاوت اصلی دوربینهای آنالوگ و IP در پورتهای این دوربینها مشخص میگردد. تفاوت دوربینهای مداربسته آنالوگ و تحتشبکه چیست؟ قیمت کم، سیستم کوچک و نصب آسان، سه مزیت مهمی هستند که دوربینهای آنالوگ را به بهترین انتخاب برای کاربران خانگی و کسب و کارهای کوچک تبدیل کردهاند. کیفیت این دوربینها همانگونه که از نامشان پیداست تابعی از امواج آنالوگ است. در کارخانجات صنعتی نیز از دوربینهای مداربسته در محلها یا مراحلی از کار که حضور فیزیکی انسان خطرناک، دشوار و یا حتی غیرممکن است نیز بهره گرفته میشود.